Gode råd til deg som skal leie bolig

 

Det finnes mange leieboere der ute som ikke oppfører seg eksemplarisk når du vel har fått dem i hus. Det samme gjelder for utleiere. Det er ikke alle som helt vet hvilke rettigheter og plikter som gjelder i et leieforhold. Her kommer noen gode råd for deg som skal ut på leiemarkedet.

Depositumskonto i ditt navn

Skal du leie bolig vil utleieren i de aller fleste tilfeller kreve et depositum. Dette er vanligvis et beløp som tilsvarer tre måneders husleie, men visste du at utleieren ikke kan kreve mer enn seks måneders husleie i depositum? Depositumet er der som trygghet for utleieren dersom du ikke betaler husleie eller ødelegger ting i boligen du leier. Utleieren kan ikke kreve å få disse pengene inn på egen konto. Dette beløpet skal stå på en sperret konto.

Kontoen opprettes av utleieren, men skal være i ditt navn. Det er også du som skal ha rentene som samler seg opp på kontoen inntil den gjøres opp når leieforholdet er slutt. Husleien skal alltid betales på forskudd, men ikke for mer enn en måned. Utleieren kan be om at du betaler kontant, og det kan du akseptere om du vil, men husk å få skriftlig kvittering. Dersom du ber om det skal du få et kontonummer som husleien skal betales inn på. Når kontrakten er i orden kan du kjøpe sofaer av høyeste kvalitet på nettet og nyte gleden av å ligge på egen sofa i ditt eget hjem.

Vedlikehold og forsikringer

Visste du at selv om du leier så har du også et ansvar for vanlig vedlikehold av boligen du leier? Det vil si at det er ditt ansvar å holde sluket rent, skifte lyspærer og batterier i brannvarsleren. Du har også ansvar for å si i fra til utleieren dersom det oppstår skader som må utbedres raskt samt stille boligen til disposisjon mens utbedringene foregår. Ikke glem å tegne egen innboforsikring. Utleieren har bare ansvar for å forsikre selve boligen, innboet ditt må du altså ordne med selv. Har du innboforsikringen i orden trenger du ikke å være bekymret for eiendelene dine om du skulle bli utsatt for tyveri. kjøp Daniel Wellington klokker her og nyt gleden av å eie et vakkert armbåndsur, som selvfølgelig også er dekket av innboforsikringen din. Leier du møblert er det utleiers ansvar å forsikre de møblene som inngår i utleieboligen.

Kjenn dine rettigheter som leietaker

Å være leietaker kan være det helt riktige valget i ulike perioder av livet. Det lønner seg uansett å kjenne sine rettigheter, slik at man ikke blir lurt. Betaler du depositumet direkte inn på utleierens personlige konto risikerer du å aldri få pengene tilbake og leverer du husleien i kontanter hver måned må du få kvittering på at du har betalt, slik at det ikke oppstår tvister senere. Ha dokumentene i orden og hold god dialog med utleieren, og ikke si ja til avtaler som inneholder urimelige bestemmelser. Da kan du nyte et godt leieforhold lenge.