Handle i verdisaker

 

Loven om varer av edelt metall, eller edelmetalloven, er en norsk lov som tjener til å sikre en trygg handel for alle som handler med edle metaller. Loven omfatter omsetningen av varene, i tillegg til markedsføring og tilvirkning. På Svalbard kan Norges konge gi forskrifter og regler under spesielle forhold. For å omsette eller markedsføre edle metaller som sølv, gull eller platina må hver enhet inneholde minst 375 tusendeler gull, 800 tusendeler sølv og 850 tusendeler platina. Dette kravet gjelder bare norske edle metaller og ikke varer som lovlig omsettes og importeres fra andre steder innen EØS.

God gullpris og sikker investering

1200px-Gold-crystalsÅ selge gull har aldri vært mer populært. Verdien holder seg stabil og for mange anses gullhandel som en trygg investering. Ettersom gullkursen er så høy finnes det mange foretak og forretninger som gjerne vil kjøpe, også på Internett. Et stort utvalg av kjøpere er bra, for da har man gode muligheter til å sammenligne de forskjellige tilbudene. Om man skal selge gull er det viktig å undersøke at alt går riktig for seg. Det viktigste er kanskje å orientere seg om gullkursen, ettersom den varierer fra uke til uke. Gullprisen bestemmes av en internasjonal prisindeks hvor tilgang og etterspørsel setter kursen. Samtidig avgjøres også prisen av gullkjøperen selv, og mange opererer med kampanjer det er verdt å følge med på. Kampanjene forteller gjerne om en god gullkurs hvis du er villig til å selge med det samme. Føler man seg trygg på kjøperen er det penger å tjene hvis man kan gjøre en rask handel.

Å selge gull skal føles trygt

Hvis du tenker på å selge gull bør du finne en gullkjøper som er profesjonell og som kan alle regler. De må kunne bestemme renheten på gullet, som bestemmer karat-innholdet. Man kan bestemme renheten på flere forskjellige måter, for eksempel ved å bruke magneter eller skrapetester. Det er ikke bare å selge gull til den som lokker med høy gullkurs. Før handelen gjennomføres sjekkes alle de høye gullkravene, og lar man seg lokke med høye gullpriser, kan resultatet bli skuffende. Hvis du handler med gull på Internett skal det kjennes trygt, og nettsiden bør informere om hvordan veiing av gull foregår. Sjekk også at kjøperen er EU-godkjent og kontrollert av SP, som er Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt. Seriøse aktører vil alltid oppgi dette, og de vil ha mange tilbakemeldinger fra fornøyde kunder som en ekstra garanti. Angrer du på kjøpet kan du dessuten bruke angrerettloven, som innebærer at du kan oppheve kjøpet innen 14 dager.