Skikk og bruk i rettssalen

 

 

Det kan være mange årsaker til at man havner i en rettssal, men uansett årsak, er det viktig at man gjør et godt inntrykk når man først skal i retten. Det gjelder enten man er saksøkt, saksøker eller vitne. Man skal vise respekt for retten, og oppføre seg verdig. Man skal reise seg når dommerne kommer inn og forlater salen, og man skal ikke avbryte retten. Det er også viktig å kle seg skikkelig og følge et par regler for oppførsel.

Klær og sko som egner seg

Cropped view of a well-dress African American woman walking down stairs carrying a handbag. She is wearing a red jacket, black dress and high heels. She is unrecognizable, visible from the waist down.

Du skal kle deg fint i retten, men du trenger ikke å være stivpyntet. Du trenger altså ikke dress eller finkjole i retten. Tennisskjorte, genser eller en fin bluse er greit. Unngå altfor sprelske mønster og velg gjerne nøytrale farger – vis at du tar situasjonen på alvor. Ikke bruk klær som er skitne, hullete eller slitte. Når det gjelder sko, er ikke reglene så strenge, men ikke tropp opp i slitte joggesko. Velg litt finere sko, men uten at du spjåker deg ut. Ved å kle deg respektabelt, viser du at du respekterer retten, og at du tar saken alvorlig.

Hva du bør unngå i rettssalen

Vær høflig i retten. Ikke kom for seint til en rettssak, og husk å slå av både mobilen og andre støykilder før du går inn. Det er forbudt å ta bilder eller gjøre lydopptak i retten. Du har heller ikke lov til å ta bilder av en siktet person på vei inn eller ut av rettssalen, eller mens denne personen er inne i rettsbygningen. Du har ikke lov til å blogge eller twitre, og det er også forbudt å snakke, lese aviser, spise og drikke i rettssalen. Tyggegummi bør også unngås.

Andre ting du bør unngå er grimaser og latter. Unntaket er dersom det virkelig er noe som er verd å le av, men da ler som regel også dommeren. Som hovedregel skal du heller ikke gå inn og ut av rettssalen når retten er satt. Dersom du absolutt må ut, må du være så stille som mulig. Ta også av deg lue og andre hodeplagg i retten.